На сметка: С какво да сменим скъпите дървесни пелети? Слънчогледовите пелети

...
На сметка: С какво да сменим скъпите дървесни пелети? Слънчогледовите пелети
Коментари Харесай

На сметка: С какво да сменим скъпите дървесни пелети?

На сметка: С какво да сменим скъпите дървесни пелети? Слънчогледовите пелети стават все по-популярни, тъй като те освен, че са екологично чисти, енерго-ефективни, а и доста по-евтини по отношение на останалите източници на отопление, съобщи БГНЕС.
Слънчогледовите пелети се създават
напълно от естествени останки от слънчоглед и не съдържат дървесни останки. Слънчогледовите частици, или слънчогледови люспи, се преработват термично и механично, като методът на произвеждане не се разграничава от този на дървесните пелети, освен в процеса на сушене. Слънчогледовите люспи са с
по-малка мокрота по отношение на дървените стърготини.
И едните, и другите съдържат лигнин, който спомага за слепването на частиците, с цел да се образува крайният артикул, прочут под формата на гранули. Слънчогледовите пелети не се разграничават значително от дървесните и във връзка с калоричността.
Предимствата на слънчогледовите пелети е,
че те са доста по-евтини от дървесните пелети, те придават доста повече топлота, но пък минусът им е, че отделят към два пъти повече пепел спрямо дървесните, което значи, че горят при по-ниска температура и
с по-бавна скорост на разпространяване на пламъка.
Важно е да се означи, че както всеки един артикул и слънчогледовите пелети са с друго качество, като това зависи от първичния материал.

Тяхното главно преимущество е цената, но освен това няма потребност всяка гранула да се реди една
по една в тъкмо избран ред, да се цепи или суши.
Слънчогледовите пелети се оферират в разнообразни опаковки, както и в насипно положение (в биг бег или гондола). На българския пазар могат да бъдат открити слънчогледови пелети от 15 до 1100 кг, като размерът им е 6 или 8 мм.

Цената за 15 кг слънчогледови пелети варира – от 9 до 12 лева, като един звук от суровината може
да стартира от 570 и да доближи до 740 лева
И те, също като дървесните пелети, следва де бъдат съхранявани на изсъхнало място, да не се изхвърлят в околната среда и да се употребяват единствено в подобаващи уреди за отопление.
Експертите поучават потребителите,
които за първи път ще пробват да се отопляват със слънчогледови пелети, първо да си закупят в
дребни количества няколко типа от тях,
за да изпробват с кой вид най-добре работи техния апарат. Важно е да бъде тествано и дали пелетните котли, камините и печките са пригодени за използването на слънчогледови пелети.
Слънчогледовите пелети са един от
най-хубавите разновидности за отопление през зимата, защото са на ниска цена и екологичен артикул, изключително като се имат поради цените на изкопаемите горива и енергийната рецесия, в която се намираме сега.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР